Meny

Råd för hur du köper rätt markis för hemmet

mars 24, 2017 - Heminredning
Råd för hur du köper rätt markis för hemmet

Markiser skydda ditt hem från både sol och regn, vilket sparar pengar på era energikostnader samtidigt som man förhindrar vattenläckage.

Här är några saker du bör tänka på innan du köper en markis för ditt hem.

Olika typer av markiser

Markiser finns i olika former och storlekar, men de faller i stort sett i två kategorier: infällbara och stationära.

En utdragbar markis är bäst för altan och fönster, där du vill ha kontroll över elementen. På så sätt kan du rulla in dem när du vill och njuta av solen, samt likaså rulla ut dem när regnet kommer. Stationära modeller är bäst för entréer, så att du kan stå utanför din ytterdörr och leta efter dina nycklar i regnet utan att bli blöt.

Markisens egenskaper

Tänk på klimatet du bor i och var på ditt hem markisen ska placeras. När du har det klart för dig så kan du välja funktioner utifrån dessa faktorerna i åtanke.

Storleken

Markiser mäts i bredd och projektion. För bredden ska du mäta avståndet mellan de befintliga fästena eller bredden av det fönster eller annan plats där du behöver sätta upp en markis. Lägg till några centimeter på vardera sidan för ett bekvämt hängande.

För projektion (hur långt en markis kan sträcka sig ut från väggen), mät ut hur långt som krävs för den plats du vill nå ut till och ha även i åtanke att markiser kommer sjunka något när den fälls ut.

Material

Din markisväv kommer antingen bestå av bomull, aluminium, polyester eller vinyl.

Bomull är ett populärt val för däck markiser. De målas vanligtvis för att göra dem mer vattentäta och ge dem lite färg som kan passa bra in i exteriören.

Aluminium markiser är framförallt konstruerade för kunna stå emot stormigt väder och för att skydda fönster från hagel och starka vindar.

Polyester och vinyl markiser är troligen de absolut vanligaste, eftersom de redan är vattentäta och de finns även i en mängd olika färger och mönster.

Köpa markiser

Montering av markis

Markiser är kopplade till en yttervägg och kan även vara monterade på synliga takbjälkar eller på taket.

Större markiser kommer att behöva starkare fästen och ramar för att hålla upp tygets vikt. Oavsett vart du installerar din nya markis, är det oerhört viktigt att se till så att fästena är ordentligt förankrade och tål dess vikt.

Faktorer att tänka på när man köper en markis

Välj markiser baserat på var de tänk användas!
Däck och uteplatser: Däck och uteplatser kan bli mycket varma i sommarsolen, så din däck eller uteplats markis ska skydda dig från både regn och solsken. Se till att din däck markis kan täcka dina möbler under en storm.
Fönster: Fönstermarkiser kan minska värmen inne i ditt hem med så mycket som hela nio grader, eller med hela 75-80 % av instrålande värmen. Detta gör att fönstermarkiser betydligt kan skära dina kylningskostnader under sommaren. De kan också hjälpa till att kontrollera ljus som kommer in i ditt hem. Tänk dig själv en middag inne hur jobbigt det ibland är att samtala vid middagsbordet när solens strålar bländar dig. Med fönstermarkiser finns det även stora möjligheter att matcha fönstermarkisen med din inredning.
Dörrar och entréer: Att ha ett så kallat öppningskapell gör att du kan leta efter dina nycklar, gå igenom post och dra in ditt paraply utan att oroa regnets droppar kommer göra någon inverkan. Som design av exteriör så erbjuder de ju också lite dekorativa upplyft till ditt hems entréer.
Markiser kan rädda dig från värmen från solen och vatten från regn.

Köp markiser som matchar ditt hem, ditt klimat och din budget.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *